miercuri, 29 februarie 2012

Banca Mondiala: China a atins un punct de cotitura in dezvoltarea sa economica

China a atins un “punct de cotitura” in dezvoltarea sa economica si va trebui sa implementeze mai multe reforme pentru ca ritmul sau de crestere va incetini la jumatate in urmatoarele doua decenii, au anuntat luni expertii Bancii Mondiale, citati de AFP.

Cea de-a doua economie mondiala trebuie sa faca reforme semnificative pentru a evita o incetinire brusca a economiei, in particular sa-si reduca ponderea sectorului de stat si sa puna capat situatiilor de monopol din sectoarele strategice, au apreciat expertii.

Dupa ce a atins in medie o rata de crestere anuala de 10% in ultimii 30 de ani, modelul de crestere chinez, bazat pe investitii si export, nu mai este sustenabil, a afirmat presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, la prezentarea studiului ”China: 2030”, desfasurata la Beijing.

“Necesitatea reformelor este indiscutabila pentru ca statul chinez este acum la o rascruce de drumuri in ceea ce priveste dezvoltarea sa. Modelul de crestere actual al tarii nu este sustenabil. Nu exista timp pentru a astepta ce se poate intampla, este timpul pentru a anticipa si a te adapta la aceste mari schimbari de pe scena internationala si in economiile mondiale si nationale”, a spus Zoellick.

Raportul a fost sustinut si de catre vicepresedintele Xi Jinping si de catre vicepremierul Li Keqiang, care ar trebui, in situatia in care nimic dramatic nu se va intampla, sa succeada actualului presedinte al Chinei, Hu Jintao, si primului ministru, Wen Jiabao, atunci cand procesul de succesiune politica va fi finalizat, in martie 2013.

Probabil, concluziile raportului pregatit de Banca Mondiala si de catre Centrul de Cercetare pentru dezvoltare al guvernului, vor fi intampinate cu rezistenta puternica din partea celor care profita de actualul model, a avertizat Zoellick.

De asemenea, Liu Shijin, vice-ministrul centrului de cercetare, considera ca reformele vor fi necesare pentru economia chineza, care a crescut cu 9% anual si isi va incetini ritmul de crestere in jurul a 5-6 procente in urmatorii 20 de ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu