sâmbătă, 3 martie 2012

Cum sa pui pe picioare un studio audio profesionist

E mai usor ca niciodata sa infiintezi un mic studio profesionist, fie acasa, fie ca si o extindere a unui studio deja existent. Pentru multi, un asemenea studio pare un efort iesit din comun, dar in functie de necesitatile de productie, nu e mult mai greu (sau mai scump) de realizat decat un game room performant sau cumpararea unor echipamente sportive performante. Desigur, vorbim aici de sisteme audio profesioniste, care sa te ajute sa inregistrezi un album muzical sau alte materiale audio profesioniste, si nu cateva MP3-uri pe care sa le trimiti prietenilor.

Spre deosebire de acum cativa (poate multi) ani, computerul a devenit elementul cel mai important dintr-un studio. Acestea au ajuns la un nivel de dezvoltare atat de avansat, incat nu e nici macar nevoie sa cumperi un super computer pentru a-ti echipa studioul- un calculator mediu ca si performante si pret poate fi de ajuns- ai nevoie doar de o placa de sunet ceva mai buna, un procesor dual core si cel putin 2-3 GB de RAM, o configuratie accesibila oricui care-si doreste un studio cat de cat performant. De altfel, exista si modele dedicate de computere Apple sau ruland pe Windows care sunt destinate studiourilor audio, asa ca nu vei fi nevoit sa te preocupi de alegerea tuturor componentelor.

 Acum, sa trecem la lucruri mai delicate si mai specifice activitatii de studio, iar in cap de lista putem trece fara probleme un sistem de boxe performant. Desigur, din acest set up face parte si un amplificator pe masura. boxele sunt foarte importante intr-un studio pentru ca, spre deosebire de casti, permite o reprezentare mult mai fidela a sunetelor in timpul inregistrarii, a celor “din prim plan” si din “fundal”, lucru pe care castile sau boxele simple nu-l prea permit. Castile pot fi bune pentru detectarea unor elemente de acordaj fin a unor sunete sau frecvente, dar pentru materialul brut e nevoie boxe profesioniste.

Exista multe marci de boxe profesioniste din care poti alege, unul dintre brandurile cele mai apreciate in nisa de entry level profesionist fiind Behringer. De fapt, in “folclorul” cunoscatorilor de muzica si a profesionistilor, Behringer e marca de capatai pentru orice activitate profesionista de sound, dar care dispune de un buget mai restrans. Un sistem de amplificare e de asemenea foarte important, pentru ca permite ca sunetul transmis de instrumente sa fie redat in semnal electric, care apoi sa fie auzit pe boxe. Un amplificator de calitate va oferi o fidelitate cat mai inalta a sunetului, fara sa acopere semnalul cu prea mult “noroi”.

Pe langa acestea, in mod ideal ar trebui sa ai la dispozitie si un set complet de instrumente pe care sa le poti folosi cand trupele care inregistreaza in studioul tau au programare. Aceasta solutie s-ar putea sa fie mai comoda si mai profesionista decat aceea de a te adapta la toate tipurile de instrumente (multe dintre sub standard) cu care unii dintre clienti s-ar putea prezenta. Apoi, e mult mai usor sa atragi clienti daca le oferi cat mai multe facilitati, tinand cont ca cele mai multe trupe care repeta in studiori mici au destul de putin echipament propriu.

 Un alt aspect foarte important pentru un studio e un microfon sau un set de microfoane foarte bune, capabile sa inregistreze cu cat mai putin zgomot de fond si cat mai aproape de sunetul real al instrumentului. Microfoanele sunt o parte foarte importanta a procesului de inregistrare, asadar ar trebui sa te orientezi spre acelea care ofera calitate si precizie, si nu neaparat spre cele mai ieftine.   


amplificare, sisteme audio

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu