luni, 26 martie 2012

Si la Seul, Obama si Medvedev au ajuns la scutul anti-racheta. "E momentul sa se implice expertii"

stirileprotv.ro Rusia si Statele Unite nu si-au schimbat pozitiile cu privire la instalarea sistemului american antiracheta in Europa, dar inca mai exista timp pentru negocieri, a declarat presedintele rus Dmitri Medvedev la Seul.

 

"Am discutat despre faptul ca mai este timp, cooperarea si negocierile tuturor aspectelor legate de implementarea ideii unei aparari antiracheta europene trebuie sa fie mai active. Am fost de acord ca acum este momentul sa se implice expertii. In orice caz, desigur, pozitiile noastre raman aceleasi, insa dialogul asupra acestui subiect nu este doar posibil, ci si necesar. Vorbind foarte raspicat, inca mai avem timp sa negociem si sa ajungem la o decizie echilibrata, avand in vedere experienta pe care Barack si eu am acumulat-o in cursul pregatirii Tratatului START", a spus Medvedev.

Presedintele american Barack Obama a subliniat ca Rusia si Statele Unite au multe de facut in privinta multor probleme. "Acum este momentul in care tehnicienii nostri, echipele noastre, vor incepe negocierile asupra problemelor tehnice", a declarat el cu privire la apararea antiracheta.

Rusia si Alianta Nord-Atlantica au hotarat in noiembrie 2010, in cadrul Consiliul NATO-Rusia organizat la summitul NATO de la Lisabona, sa coopereze in privinta unui sistem european de aparare antiracheta. Rusia crede ca este necesar ca dezvoltarea conceptului si arhitecturii sistemului european de aparare antiracheta sa fie implementate pe baze egale si sa ofere masuri de construire a increderii adecvate si transparenta in termeni de aparare.

Oficiali americani au anuntat in mai multe randuri ca sistemul american de aparare antiracheta din Europa NU este indreptat impotriva Rusiei si ca Statele Unite, NATO si Rusia vor beneficia de capacitatea sa strategica si cooperare.

Insa Moscova vrea ca Washingtonul si NATO sa semneze un acord constrangator juridic potrivit caruia sistemul american de aparare antiracheta din Europa nu va fi indreptat impotriva Rusiei. De asemenea, Kremlinul a cautat sa obtina clarificari cu privire la rolul pe care Washingtonul crede ca il va avea in sistemul de apararea antiracheta din Europa.

NATO si Washingtonul insista ca sistemul nu va fi utilizat impotriva Rusiei si au refuzat, pana in prezent, sa ofere garantiile scrise cerute de Moscova.
 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu